Shiatsu:

Pijnverlichting
Shiatsu (sjie hat soe) betekent letterlijk druk met de vingers. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaald punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, vingers, elleboog, knie of voet gegeven worden. Shiatsu is net als massagetherapie een manuele techniek, die ontwikkeld is voor pijnverlichting.

Iets voor jou?

Shiatsu is geschikt voor mensen met pijn of lichamelijke klachten die met medische behandelingen niet (helemaal) overgaan. Maar ook voor mensen met spanningsgerelateerde klachten, of die door een burn-out zijn uitgevallen is het erg geschikt. Daarnaast kan shiatsu goed dienen als aanvulling of ondersteuning bij andere behandelingen.
 
Shiatsu heeft een gunstige werking op de algehele ontspanning, de afvoer van afvalstoffen, het centraal zenuwstelsel en op de soepelheid van spieren en gewrichten.


 
 
Shiatsu kan worden ingezet bij bijv.:
  • Nekklachten
  • Schouder/ rugklachten
  • Klachten aan spieren en gewrichten
  • Arm/ handklachten
  • Carpaaltunnelsyndroom / tenniselleboog
  • Beenklachten
  • Hoofdpijn
  • Kleine-bekkenklachten
  • Klachten aan darmen
  • Klachten aan maag
  • Slaapproblemen
  • Reuma en fibromyalgie
  • Psychische klachten zoals angsten, onzekerheid en onrust
  • Energetische klachten zoals: vermoeidheid, burnout, stress
  • Hormoonhuishouding (menstruatie, schildklier, hoofdpijn)
Shiatsu-Releases:
 
 
Binnen de shiatsu kennen we ook iets bijzonders, de zogenaamde releases. Release (spreek uit: rielies) betekent loslaten van spanningen of opheffen van blokkades. De behandeling wordt op de tafel gedaan. Er wordt lichte druk toegepast op specifieke behandelpunten.
 
Deze punten komen uit de karui-shiatsu-ryoho en worden dus KSR punten genoemd. We hebben er 30 op ons lichaam, zowel links als rechts. Vooral bij klachten met een emotionele achtergrond heeft dit goede resultaten (slaapproblemen, angsten, spanningen).
 
Meestal worden de releases gebruikt als afronding van een behandeling. De meeste mensen ervaren het als bijzonder prettig en diep ontspannend. Er is een angstrelease, ontspanningsrelease, nek-release, schouder-release, buik-release, ademhalingsrelease, en releases bij vrouwenklachten, stil verdriet, overbezorgdheid, woede, etc.
Geschiedenis:
Shiatsu heeft haar oorsprong in China. De eerste geschriften hierover dateren al vanaf 1.000 voor christus. In de 6e eeuw na christus werden de Chinese geneeswijzen door Boeddhistische monniken naar Japan gebracht. De Japanners ontwikkelden de therapie verder door, met een hoogtepunt in de 17e, 18e en 19e eeuw. Hieruit is een manuele techniek ontstaan die gebaseerd is op o.a. behandelpunten, strekkingen, gewrichtsmanipulaties en activerende massagetherapie. Toen in de 19e eeuw de westerse kennis van anatomie en fysiologie Japan bereikten, werden de oosterse en westerse inzichten gecombineerd.

Medisch Shiatsu:
 
 
Binnen de Shiatsu kennen we diverse stijlen of methodes. Een daarvan is de zogenaamde Namikoshi-stijl. Vanaf de beginjaren van de vorige eeuw ontwikkelde meneer Tokuijoro Namikoshi in Japan de huidige vorm van Shiatsu-therapie; zijn zoon studeerde chiropractie in Amerika en kreeg zo westerse kennis over de ruggengraat en het centraal zenuwstelsel. Vader en Zoon hebben de oosterse en westerse filosofie samengevoegd in een eigen stijl.
 
Tokujiro Namikoshi heeft shiatsu in Japan op een hoog medisch niveau gebracht. Door het doen van veel onderzoek heeft hij de positieve werking ervan bewezen en is deze vorm sinds 1956 Japan erkend als een officiële, reguliere medische behandelwijze (vergelijkbaar met de fysiotherapie bij ons in Nederland).
 
De officiële definitie luidt: 'Shiatsu is een vorm van manuele therapie; een manipulatie met behulp van duimen, vingers en handpalmen, zonder gebruik te maken van enig instrument - mechanisch of andersoortig - om door het uitoefenen van druk op het lichaam, stoornissen te verhelpen, de gezondheid te bevorderen en bepaalde ziekten te behandelen'. In Nederland wordt de namikoshi-stijl ook wel medisch shiatsu genoemd. Petra is geschoold in deze Shiatsu-methode.
 
 

Er zijn weinig contra-indicaties voor shiatsu, maar in geval van koorts, infecties en virussen kan de behandeling beter even uitgesteld worden.